Vakantie in Alentejo - Portugal

Glooiende velden zo ver als het oog reikt, witgepleisterde huizen in karakteristieke dorpjes en een kilometerslange kustlijn: in de Alentejo is er voor ieder wat wils. Deze rustieke, dunbevolkte streek in Portugal staat bekend om haar rust en is dan ook de ideale plek om even bij te komen of op ontdekkingstocht te gaan.

Wat valt hier allemaal doen? Naast een indrukwekkende road trip langs de zonnebloemvelden en azuurblauwe baaien, het proeven van de beste wijn van Portugal en het bezoeken van pittoreske vissersdorpjes, ligt de bruisende studentenstad Évora in het hart van de Alentejo klaar voor een bezoekje. Hier kun je een wandelingetje maken door smalle straatjes versierd met oud-Arabische booggangen, of genieten van een heerlijk hapje eten in een van de vele restaurantjes. Voor de kunstliefhebbers is hier ook meer dan genoeg te doen: het historische centrum van Évora herbergt veel door UNESCO bekroond erfgoed uit lang vervlogen tijden. Hier zijn sporen te vinden van Kelten, Romeinen, Arabieren en natuurlijk de oude Portugezen zelf. Of je nou de prachtige kathedraal Sé wil bezoeken of het oude Romeinse viaduct wil bewonderen; Évora verwelkomt je van harte!

Een uniek zicht waar je later zeker nog eens aan zult denken is de fascinerende sterrenhemel van Alqueva in de Alentejo. In dit gebied rondom het immense stuwmeer van Alqueva ligt namelijk de eerste 'Starlight Tourism Destination' van de wereld. Dit gebied is dan ook gespecialiseerd in het organiseren van activiteiten onder de sterrenhemel. Verder is er in Alqueva niet alleen een heel lage lichtvervuiling, ook zijn er gemiddeld 286 onbewolkte, heldere nachten per jaar: ideaal voor sterrenkijken!

Wel eens gehoord van Estremoz? In brochures bekend als 'de marmerstad' dankzij haar vele marmergroeven: dit sfeervolle plaatsje ligt ommuurd op een heuveltop in een omgeving van olijfbomen, kurkeiken en wijngaarden. De meeste huizen, straten en gebouwen zijn hier gemaakt van het mooiste marmer ter wereld: zelfs de oude Romeinen haalden hier marmer vandaan.

Het kasteel van Estremoz en in het bijzonder de 27 meter hoge massieve toren wordt tot de mooiste kastelen van Portugal gerekend. De Torre das Tres Coroas (Toren van de Drie Kronen) doet denken aan drie Portugese koningen: Sancho II, Afonso III en Dinis. Leuk feitje: de koning D. Manuel gaf in dit kasteel de opdracht aan de beroemde ontdekkingsreiziger Vasco da Gama om India te ontdekken!

De toeristische route van Évora naar Montemor-o-Novo biedt ook leuke stopplaatsjes aan. Ten zuidwesten van Évora ligt de stenencirkel Cromeleque dos Almendres. Stonehenge en Avebury zijn niet de enige stenencirkels in Europa: de dubbele stenencirkel in de Alentejo behoort tot de grootste en oudste stenencircels van het continent. Verder vallen enkele kilometers ten zuiden van Montemor-o-Novo de 12.000 jaar oude grotschilderingen te bewonderen in de grotten van Escoural.

Het midden van de rivier de Guadiana is de grens tussen Portugal en Spanje. De Guadiana staat dan ook bekend als een bekende smokkelaarsroute. Langs de oevers staan nu nog oude douaneposten, molens en een oud schoolgebouwtje waar kinderen les kregen van de douaniers. De molens zijn voor hen die niet bang zijn om natte voeten te krijgen zeker interessant: hierbinnen kan een kijkje worden genomen naar de oude molenstenen die trouw zijn blijven liggen zoals de molenaar ze heeft achtergelaten. Molenaars in de middeleeuwen hadden het maar druk: zij waren tegelijk molenaar, visser, veerman en smokkelaar!

Zij die graag een hengeltje willen gooien kunnen hier ook hun ei kwijt: op zonnige dagen wordt de oever van de rivier omgetoverd tot een picknickplaats waar vers gevangen vis heerlijk op de barbecue wordt geroosterd.

Al met al is de Alentejo de ideale vakantiebestemming in Portugal om even bij te komen in een prachtige, historische en rustige omgeving. Nieuwsgierig geworden?

Enthousiast geworden over deze heerlijke regio? Klik dan hier om vakantiehuisjes in deze regio te bekijken!

Vakantiehuizen in Alentejo met zwembad
Villapiscine.nl plaatst cookies om de gebruiksvriendelijkheid en effectiviteit te verhogen. Meer informatie vindt u in onze privacyverklaring en cookie statement.