Vakantie in Rome - Italië

Rome, hoofdstad van Italië, thuisbasis na de oude Romeinen, verzamelplaats van de beste koffietentjes ter wereld. Deze stad haalt haar charme uit haar oude Romeinse ruïnes, talloze Vespa’s die op elke straat voorbij crossen, haar geweldig uitziende inwoners en kleurrijke gelatia’s. Rome is een echte wereldstad met een bijzonder rijke geschiedenis en vervelen zul je je hier niet gauw.

De Piazza Navona

Dit is een sfeervol plein in hartje Rome. Omringd door de prachtige Sant’Agnese in Agone, een tal aan restaurants en leuke huizen, staan er drie fonteinen op dit plein waarvan de meest bekende de Vierstromenfontein is. De Sant’Agnese en Vierstromenfontein zijn allebei in barokstijl gemaakt, een stijl waarin veel emotie en beweging te zien is. De bouwwerken zijn dan ook interessant om naar te kijken! Verder vind je op dit plein vele typische Rome-dingetjes terug, bijvoorbeeld straatverkopers en straatoptredens. De straatverkopers herken je makkelijk aan de vele dingen die ze meedragen, en afdingen is dan ook een sport die hier vaak beoefend wordt!

Het Pantheon

Twee straten naast de Piazza Navona vind je nog een plein (de Piazza della Rotonda), ditmaal met het bekende bouwwerk dat men het Pantheon noemt ervoor. De naam Pantheon betekent ‘gewijd aan alle goden’. De reden dat het een van de weinige niet-christelijke tempels in Rome is die nog niet is afgebroken is omdat paus Bonifatius IV er een kerk van maakte nadat het hem in 609 is geschonken. Als je kijkt naar de opbouw van dit gebouw kun je je verwonderen over veel dingen: het is verbazingwekkend hoe goed er was nagedacht over de architectuur en het bouwen. Het Pantheon beschikt over een gigantische koepel met een zogeheten oculus in het midden van deze koepel, een ronde opening die zorgde dat het gebouw bestand zou blijven tegen aardbevingen. Vanbinnen is het gebouw prachtig versierd, je kan goed zien dat er veel aandacht aan is besteed!

Sant’Eustachio il Caffè

Dit befaamde koffiewinkeltje in een van de zijstraatjes van het Pantheon verkoopt volgens menigeen de beste koffie van Rome. Je kunt hier zowel klaargemaakte als voorverpakte koffie halen, voor in de winkel, het terrasje of voor thuis. Tip: als je koffie voor ‘aan de bar’ bestelt, dan ben je vaak een spectaculair stuk goedkoper uit dan als je aan het terras bestelt!

Vaticaanstad en de Sint Pieter

Het Vaticaan is een staatje op zich, en het is prachtig versierd. De plek heeft een grote betekenis voor vele mensen. Je ziet er ook altijd wel mensen rondlopen.De vele zuilen op het St. Pietersplein zijn zo neergezet dat je niet zou vermoeden dat er zich twee extra zuilen bevinden achter de voorste zichtbare zuil (goed gedaan, Bernini!). Op het plein voor de Sint Pieter kan je je ogen uitkijken: er is zoveel te zien! Midden op het plein bevindt zich een grote obelisk, op de zuilengalerijen staan verscheidene standbeelden, en zodra je eenmaal in de Sint Pieter zelf staat vergeet je al gauw alles wat je buiten hebt gezien en verwonder je je alleen nog maar over de ronduit schitterende binnenkant. Ook de grote koepel kan je beklimmen: 551 traptreden verder en je hebt een spectaculair uitzicht over Rome! Krijg je het al benauwd bij het denken aan zoveel traptreden? Geen zorgen, je kunt ook een liftkaartje kopen en de eerste helft van de treden overslaan. En geloof me, het uitzicht is het zeker waard!

Het Colosseum

Jazeker, we hebben het over dat ene bouwwerk dat je in elke souvenirwinkel terugvindt: het Colosseum! Een gigantisch theater dat door de Flavische keizers gebouwd is. Voor de bouw is er een kunstmatig aangelegd meer dat werd aangelegd voor de gehate Nero drooggelegd. Men trachtte de herinnering aan Nero weg te drukken door het grootste theater in het Romeinse Rijk aan te leggen op de plek van dit drooggelegde meer. Dit was dan ook een hele onderneming! Ook de openingsspelen van het theater waren groots: ze duurden namelijk 100 dagen. Vandaag de dag is een groot deel van het theater open om in rond te lopen. Je kijkt vanaf de tribunes zó de oude arena in, en dan voornamelijk in de nauwe gangetjes die eronder lagen! Deze zijn dan ook in de loop der jaren open komen te liggen.

De Vaticaanse Musea

Er zijn talloze musea te vinden in Rome, maar een van de meest indrukwekkende blijven toch wel die van het Vaticaan. Kamer na kamer volgestouwd met de meest indrukwekkende beelden, schilderijen, wandschilderingen: noem het maar op en het is er te vinden! De kunstverzameling is gigantisch. Ook kun je vanaf hier de Sixtijnse Kapel bezoeken, waarin verschillende fresco’s van Michelangelo te vinden zijn, waaronder het beroemde fresco van De Schepping.

De Trevifontein

Hou je ook zo van muntjes gooien? Geen zorgen, hier kan je je ei kwijt! De naam Trevi komt van tre via, wat betekent ‘drie wegen’: in het verleden kwamen er namelijk drie wegen uit op het plein. Wist je dat het geld dat in de fontein wordt gegooid wordt besteed aan goede doelen die de gemeente uitkiest? In 2016 werd er wel 1,4 miljoen euro uit de fontein gehaald!

De Spaanse Trappen

Even bijkomen van een drukke dag de toerist uithangen? Hier kan dat! De trappen zijn goed geschikt om op te zitten, en je hebt kleine cafeetjes en gelateria’s binnen handbereik (zoals je overal in Rome hebt). Op het Piazza di Spagna vind je ook Bernini’s Fontana della Barcaccia, wat letterlijk vertaalt naar ‘fontein van de lelijke boot’!

Het Forum Romanum

Het marktplein van het oude Rome, het centrum van de oude stad. Dit was het hoofdtoneel van de bezigheden in de stad: zowel burgerlijke als politieke gebeurtenissen speelden zich hier af. Er is veel teruggevonden van het oude Forum, je kunt er rustig op rondlopen net zoals de oude Romeinen eeuwen terug deden. Gek gevoel is dat, hè?

Enthousiast geworden over deze heerlijke regio? Klik dan hier om vakantiehuisjes in de buurt van Rome te vinden!

Vakantiehuizen in de buurt van Rome met zwembad
Villapiscine.nl plaatst cookies om de gebruiksvriendelijkheid en effectiviteit te verhogen. Meer informatie vindt u in onze privacyverklaring en cookie statement.